Om Morjärv

morjarv-by-kalix

På finska och meänkieli heter byn Morajärvi. Det svenska namnet Morjärv är antagligen en försvenskning av dess finska namn. Byns finska namn kan vara sammansatt av de finska orden mura, ”(grusig) dy” och järvi, ”sjö”

Morjärv

Det här är byn där vägarna möts.

Morjärv är en by i Kalix kommun i Norrbottens län, Sverige. Kalix kommun ligger i den nordöstra delen av landet, nära gränsen till Finland. Morjärv ligger uppför Kalixälven, cirka fyra mil från Kalix.

Morjärv är en del av den vackra norrländska naturen och omges av skogar och sjöar. Byn Morjärv har en lång historia och har troligtvis funnits sedan medeltiden.

Som många andra byar i området har Morjärv påverkats av jordbruk och fiske genom åren. Den närbelägna älven, Kalixälven, har varit av stor betydelse för områdets ekonomi och har också gett möjligheter till olika fritidsaktiviteter.

Precis som många småsamhällen har Morjärv en stark gemenskap och lokal kultur. Invånarna är engagerade i att bevara och främja byns unika arv.

Här bor kring 200 personer. Tillgång till matbutik, gym, och busstrafik finns.

Förskola. Barn i Morjärv går förskola till årskurs 6 i Töre (avstånd med bil/buss: ca 20 km, körtid: ca 20 minuter). Föräldrar i Morjärv kämpar för förskolan, i 2007, och i 2022.